Любопитно за визитките

Интересни статии за визитки и визитни картички

История на визитните картички

Любопитно, но факт за визитките:

* Азиатците връзвали късче хартия към подаръците още през второто столетие

* Светът раздава визитки от II век

* По времето на френския крал Людовик ХIV ги наричали “билети за посещения”

Визитните картички са един от най-популярните аксесоари за общуване в деловите среди. Смята се, че предшествениците на визитките се появяват първо в Китай някъде около IIвек. Тогава било прието към подаръците, изпращани на управниците и висши чиновници, задължително да се прикрепя и парче хартия, върху което се написвало името на подателя и пожелания за здраве, благополучие и дълголетие. Обикновено хартията била във формата на правоъгълник с малка дупка в левия й край, през която се прокарвала копринена лентичка за завързване на картичката към подаръка.

Малко по-късно майстори-художници започнали да правят и картички украсени с изящно изписани йероглифи. По тях започнали да определят и социалния статус на дарителя.

Първото официално споменаване на визитните картички е направено през ХVII век. Те се появяват във Франция по време на управлението на крал Людовик ХIV и приличали на съвременните карти за игра. На владетеля се давали т.нар. билети за посещения от хората, които искали да се срещнат с него, като одобрените получавали разрешение за визита при краля. С течение на времето с цел да се привлече вниманието на краля или на неговите дами картичките започнали да изглеждат като фина и много красиво украсена картичка.

По това време в Англия пък широко използвани били т.нар. търговски карти. Те се използвали като реклама или като карта, за да насочват клиентите към магазините на определен търговец. Картички с красиви гербове, лаврови венци и сладки амурчета много се харесали на Екатерина II. Точно по време на нейното управление визитки се появяват и в Русия, като постепенно се превръщат в делови картички с протоколно значение. Но и във висшите кръгове визитните картички постепенно започнали да заемат своето място и да се превръщат в задължителен аксесоар в общуването между светските личности.

Смятало се за неприлично някой да изплати букет с цветя на една дама, а вътре да не постави своя визитка, както и мъж да посети жена, без предварително да я уведоми, като й изпрати своята картичка. Това било задължителна част от етикета в онези времена.

Популярността на визитните картички бързо нараства, тъй като се оказват много ефективен начин за реклама. Първите визитки са били изработвани на принципа на отпечатване на гравюри или на ръчна преса. През ХVIII век изработването на визитни картички се превръща в цяло изкуство и започва отпечатването им от клише. Използвали се различни видове хартия или картон, срещали се и такива със златно покритие. Художници, които традиционно се занимавали с изработката на гравюри и рисунки за книги и албуми, започнали да правят и красиви визитни картички за известни и богати светски личности.

През ХIХ и в началото на ХХ век с голямото развитие на промишлеността, банковото и застрахователно дело, задълбочаването на търговските взаимоотношения се появяват и крупните бизнесмени. Постепенно те започват да използват визитки в контактите с други търговци.

По това време визитките започват да се разпространяват и в Америка, където бизнесът се развива с много бързи темпове. Голяма част от тях обаче продължавали да се печатат в Европа, тъй като тук имало много стари полиграфически традиции.

Визитната картичка като задължителен аксесоар на деловия човек постепенно става по-строга и опростена. Въпреки това обаче каталозите на визитки от ХIХ век са пълни с невероятно многообразие от цветове и картинки, които можели да се поставят върху визитките по желание на клиентите.

------------------------------------------------------------------------

Подавайте визитна картичка с дясната ръка.

*Какви са правилата на международния етикет за подаването на визитна картичка?

*Може ли да се плъзне по масата, ако другият човек седи от другата й страна, или задължително се подава в ръка?

*Къде трябва да я сложи получателят?

още по темата