Подавайте визитна картичка с дясната ръка.


Подавайте визитна картичка с дясната ръка.

 

*Какви са правилата на международния етикет за подаването на визитна картичка?

 

*Може ли да се плъзне по масата, ако другият човек седи от другата й страна, или задължително се подава в ръка?

 

*Къде трябва да я сложи получателят?

 

При делови срещи и преговори, след като се представите и се ръкувате, е добре да подадете и визитната си картичка. Така партньорите ви ще могат да прочетат името ви, още повече че при запознаването то невинаги се чува добре. Това е особено важно при контакти с чужденци, за които е трудно да запомнят веднага българските имена.

Според правилата на бизнес етикета визитните картички не трябва да се вадят направо от джоба, а е добре предварително да бъдат поставени в кутийка. Никога не плъзгайте визитната си картичка по масата. Това е израз на неуважение. Ако е необходимо, се изправете, идете до човека и му я подайте. Така със сигурност ще направите много по-добро впечатление.

Подавайте картичката с дясната си ръка или с двете, но никога само с лявата. В арабския свят подаването с лява ръка се приема за обида, а подаването с двете ръце се препоръчва за Далечния изток.

 

По същия начин трябва и да приемете картичките на вашите събеседници. След като сте взели картичката, прочетете я и погледнете дружелюбно притежателя й в очите. Така ясно показвате, че ви е приятно, че сте се запознали. Ако сте на преговори с повече хора, подредете техните визитните картички на масата пред вас в реда, в който са ви ги подали, или в реда, в който са седнали. Така ще ви е лесно да се обръщате с имена към тях, когато разговаряте.

 

Накрая на преговорите приберете визитните картички отново в калъф или кутийка - не ги слагайте в джоба или направо в чантата си. Никога не пишете върху картичките пред хората. В Япония, а и в други страни това се приема за обида. Ако някой желае да ви даде координати, различни от тези на собствената му картичка, най-добре е да го попитате дали има против да ги запишете върху нея, но непременно направете това на гърба й.

 

* Кристина Крънчева е завършила швейцарското училище за етикет и международен протокол Institut Villa Pierrefeu. Има лиценз за консултант по корпоративен етикет и международен протокол от The Protocol School of Washington®, САЩ. Фирмата "СМ консултинг" ЕООД организира обучения. Можете да пишете на e-mail: etiket@capital.bg

 

обратно