Ситопечат - описание на технологията

Сито печат

Технологията ситопечат е универсална и понякога се използва вместо офсетов печат. Металиковите цветове могат да се постигнат със ситопечат, като съчетанието на тази технология с офсетовата води до перфектни визуални ефекти.

Още за технологията ...

Позитивният филм се копира контактно върху фино сито, покрито с фоточувствителна емулсия, която в резултат на експонацията, отпушва едни от дупките на ситото и оставя запушени други. След това, върху готовото сито се поставя мастилото, а обектът за печат – под него. С натиск, мастилото се нагнетява върху ситото и там, където дупките са отворени, преминава през него и попада върху печатания обект. При ситопечата тук няма полутонове и ако е необходимо да се отпечатат, трябва да се имитират с растери. Разделителната способност на ситата е доста по-ниска от тази, която може да ни даде офсетовия печат, затова и растерите трябва да са с по-едра точка, което ограничава употребата на ситопечата.

Силата на ситопечата е в много по-голямата му непретенциозност към печатните повърхнини – за разлика от офсета, той може да се използва върху много дебели картони, дърво, пластмаса, текстил, метал, самозалепващо PVC фолио, както и върху готови предмети, с неправилна форма – бележници, химикалки, кутии и др. Основното му приложение е в случаите, когато офсетът технологично не може да се използва или при много ниски тиражи.

назад