Дигитален печат - описание на технологията

Дигитален печат

Дигиталният печат е технология от ново поколение спрямо всички известни досега методи за отпечатване на информация върху хартиен носител. С развитието на информационните технологии се разраства и неговото разпространение.

За разлика от офсетовия печат, дигиталният е предпочитан при нужда от малки тиражи (може да бъде отпечатан и само един лист хартия). Едно от най-добрите му качества е чистотата. При него няма неприятни миризми от печатарските мастила. Обемът на машините е в пъти по-малък и от най-скромната офсетова машина, което го прави и компактен. Шумът при този вид печат е сведен до шума от вентилатора на дигиталният принтер, като всичко това е в полза на потребителите. Качество на дигиталния печат е съизмеримо с това на класическия офсетов печат, който се слави като най-качествен.

Най-голямото му предимство обаче си остава бързината. При дигиталният печат няма предварителни подготовки, изработка на допълнителни средства за носители, миене и подгряване на машините, съхнене на отпечатаните издания. Високата скорост на печат дава възможност за реализиране на големи тиражи за кратък период от време (от днес за утре). В практиката често се използва при нужда от единични бройки отпечатъци, мостри, поздравителни картички и др.

Тази техника дава възможност за отпечатване на ваша снимка или друго фотоизображение върху хартиен носител с различни размери и при особени случаи. Може да бъде спрян по всяко време без това да се отрази на печатното издание, което го прави и икономичен.

назад